Точно кога имаме нужда от летни или зимни автомобилни гуми

tyres

В отминали години може би една от най-разсикваните теми сред шофьорите е това наистина ли зимните гуми е необходимо да са задължителни или пък не. Реално има значителен брой противоречиви мнения разбира се. Реално, в Страната липсва официално гласуван и приет закон, задължаващ ни да управляваме автомобила със зимни гуми през зимния сезон или летни през летните месеци. Въпреки всичко това, е хубаво да сме наясно с това в кои дни от годината с кой точно тип е наложително да „обуем“ автомобила си, за да подсигурим своята, тази на пасажерите и другите членове в движението безопасност.

Главната максима дали имаме необходимост от летни или зимни автомобилни гуми е температурата на въздуха. Ако паднат под седем градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми се явяват правилния избор. Точно това гарантира по-добро сцепление на автомобила с намокрена, заснежена или дори замръзнала настилка. Най-често цикъла за шофиране на автомобил с летни гуми са от първите дни на април до края на месец Септември, а този на зимните – от началото на Октомври до последните дни на Март.

За да се ориентираме по-правилно за избора на тип гуми в различните месеци на годината ще се доверим на познавачите от една голяма марка за производство на гуми за леки автомобили – Continental. Позовавайки се на един от водещите в тази ниша, съществуват няколко вида подбор на гуми в зависимост от времето през годината:

При температура повече от 15 градуса и сух път – за по-малък спирачен път и контролиране на леката кола се предлагат летни гуми.

При температура над 15 градуса и мокър път – за по-съкратен път на спирачките и сигурност срещу аквапланинг се предлагат летни, но също така и зимни гуми за сигурност от „воден джоб“.

При температура под седем градуса, съчетана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-малък път на спирачките и превенция от свободно пързаляне се препоръчват зимни автомобилни гуми с грайфер над 3мм. дълбочина.

Сами можете да осъзнаете защо летните гуми са желателни за ползване през горещите месеци, пролетта и ранна есен, докато зимните гуми по време на студените периоди от годината, които предразполагат към заскрежени, заледени или заледени пътища. Понякога изборът на подходящи автомобилни гуми би могло да предпази наистина много животи.

Вижте още: нови летни гуми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *