Застрахователите да изплащат дължимите суми по автокаско, без да отчитат овехтяването, поиска съда в Русия

Върховният съд на Руската Федерация се обърна към застрахователите да покриват ремонта на леките и товарни автомобили, разполагащи с легитимни застраховки, в техния пълен размер – без да отчитат износването на авточастите, съобщи интернет медията runews.
гражданска

В доброволното застраховане е намерено разбиране, че състоянието на моторно превозно средство с подменени части втора ръка не съответства на онова, в което е бил автомобилът със заводските авточасти преди пътния инцидент, отбелязва „Руска правда“

В унисон с Гражданския кодекс, посочва Руският Върховен Съд, на възстановяване подлежат финансовите разноски, които застрахователят е платил или ще плати за възстановяване на неприятно нарушената право. Неговото право трябва да бъде коректно възстановено в пълен обем. Следователно, обезщетението да взима под внимание амортизационните отчисления.В противен случай имуществото – движимо или не, ще бъде приведено в по-лошо експлотационно състояние, отколкото е било до инцидента.

В момента собственици на леки коли, които си закупуват застрахователна полица автокаско, при авария на автомобила получават като обезщетение драстично по-малко рубли от стойността на ремонта. Това се случва поради факта, че застрахователните компании взимат под внимание амортизационен процент на авточастите в зависимост от годините на колата и пробега й в километри.

И не само това, Руският върховен съд постановява, че застрахователната компания не може да откаже на свой клиент изплащане на обезщетителна сума по каско, ако колата е управлявана от водач, който не е вписан в полицата.

Застрахователните компании са много изненадани от това окончателно решение. Те пледират, че застраховката Автокаско е абсолютно доброволна застраховка с определени условия и клиентите да приемат или да откажат и да не подписват полицата.